«Αρχιτεκτονική και Χορός» της Σοφίας Κονδυλιά

«Αρχιτεκτονική και Χορός» της Σοφίας Κονδυλιά

Την περίοδο (2016-2017) η χορογράφος μελέτησε τον μετασχηματισμό της παράστασης «HumanConstructions» σε μία νέα εκδοχή με την ένταξη ήχου και τη συμμετοχή μουσικού.

Η νέα εκδοχή της παράστασης ονομάζεται «Human REconstructions» και είχε την υποστήριξη του «Κέντρου Χορού Μελέτης Χορού Ισιδώρας και Ραϋμόνδου Ντάνκαν», στο πλαίσιο του προγράμματος υποστήριξης νέων χορογράφων .

Τo έργο «Ηuman Constructions» είναι μία βιογραφική παράσταση – διάλεξη της αρχιτέκτονος και χορογράφου, που σκιαγραφεί την έρευνα «Αρχιτεκτονική + Χορός» και μιλά για τη δημιουργία – για τη δημιουργία χώρων μέσα από την κίνηση των σωμάτων.
«Χώρων πραγματικών, που μέσα τους κατοικεί η σωματική δράση. Και χώρων πλατωνικών, που μέσα τους κατοικούν Ιδέες…»
Τη στιγμή ακριβώς που γεννιέται μία νέα ιδέα, ο δημιουργός αισθάνεται «κίνηση» μέσα του. Το γεγονός αυτό, όχι μόνο πυροδοτεί, αλλά και τροφοδοτεί συνεχώς ολόκληρη τη συνθετική διεργασία, έως ότου η ασαφής «κίνηση», που είχε αρχικά αισθανθεί, αποτυπωθεί μέσα στο έργο, ως προσωπικό ρυθμικό (ακουστικό, οπτικό, μυϊκό) ιδίωμα και ύφος. Η «κίνηση» του καλλιτέχνη μεταμορφώνεται ακούσια σε κίνηση μεταφορική, που χαράζεται ερήμην του μέσα στη ύλη, αφήνοντας το διακριτό της στίγμα μέσα στην ιδέα, τη δομή και τη μορφοποίηση του έργου και ενεργοποιώντας όχι μόνο τον χώρο, αλλά και το ίδιο το έργο.
Η παράσταση συνδυάζει λόγο και κίνηση σε όλη της τη διάρκεια ακολουθώντας φόρμα διαδραστικής διάλεξης. Το κοινό εμπλέκεται στην εξέλιξη του έργου και καλείται να επανεξετάσει συμμετέχοντας διαδραστικά θέματα όπως η αντίληψη, η κατάληψη και η σύνθεση χώρου.

Σύλληψη |Χορογραφία |Ερμηνεία |Κείμενο: Σοφία Κονδυλιά
Σύμβουλος χορογραφίας: Αγγελική Στελλάτου
Επιμέλεια λόγου & σύμβουλοι δραματουργίας: Κατερίνα Κυβετού (Ελληνικά), Έυα Παπαδοπούλου (Αγγλικά)
Κείμενο διάλεξης: Σοφία Κονδυλιά
Σχεδιασμός σκηνικού: PV
Επιλογή κοστουμιού | Φωτισμοί | Γραφιστικά | Επεξεργασία video: Σοφία Κονδυλιά
Φωτογραφία: PV, Μαριάνα Μπολάνο, Μάνος Γαρυφάλλου

Σοφία Κονδυλιά: Βιογραφικά Στοιχεία

Η Σοφία Κονδυλιά είναι απόφοιτος της Αρχιτεκτονικής Σχολής ΕΜΠ και της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής χορού «Ραλλού Μάνου». Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια χορού, χορογραφίας, θεάτρου και παιδαγωγικής με καταξιωμένους δασκάλους της Ελλάδας και του εξωτερικού (2007-2017) και διδάσκει σύγχρονο χορό και αυτοσχεδιασμό και χορογραφία. Έχει συνεργαστεί με τους Αγγελική Στελλάτου, Πωλίνα Κρεμαστά, Κική Μπάκα, Βάσω Γιαννακοπούλου, Γιάννη Καρούνη, Les gens d’ Uterpan και στο θέατρο με τον Γιώργο Σίμωνα.
Παρουσίασε την πρώτη της χορογραφική δουλειά «Μεταξυ Μου|Between Me» τον Ιούνιο 2015 και κάποια αποσπάσματα του στα φεστιβάλ Athens Video Dance festival 2015 και SCALE 1:100 Festival.
Από το 2010 ασχολείται με την έρευνα «Αρχιτεκτονική + Χορός», διερευνώντας την σύνδεση των δύο τεχνών μέσα στη συνθετική διεργασία. Το 2011 παρουσίασε την έρευνα σε μορφή διάλεξης («Αρχιτεκτονική και Χορός_Θεωρία, Σύνθεση, Άσκηση») στο ΕΜΠ Τμήμα Αρχιτεκτόνων. Το 2016 δημιούργησε το έργο «Human Constructions» και δύο εργαστήρια χορογραφίας βασισμένα στην ομώνυμη έρευνα. Η δουλειά της έχει παρουσιαστεί στο 15ο φεστιβάλ ΣΕΧ Αθήνα, 2ο Inport festival – Δημ. Θέατρο Πειραιά, 15ο φεστιβάλ ΣΕΧ Θεσ/νίκη – Δημ. Θέατρο Καλαμαριάς, Πλατφόρμα Σύγχρονου Ελληνικού Χορού 2016 – Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Dance Waves festival 2016 – Λευκωσία, Κύπρος, στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου και στην Αρχιτεκτονική Σχολή ΕΜΠ – Αίθριο Αβέρωφ.
Το 2016 – 2017 επιλέχθηκε να συμμετάσχει ως δημιουργός στην πλατφόρμα Στέγης – Μπιενάλε Μονάχου 2018, υπό την αιγίδα της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών.
Είναι ιδρυτικό μέλος της εταιρίας «Trial + Error» και μέλος του εκπαιδευτικού κινητικού προγράμματος «Σκυτάλη».
Το 2016 εκπροσώπησε το «Κέντρο Μελέτης Χορού Ισιδώρας & Ραύμόνδου Ντάνκαν» στο διεθνές συμπόσιο χορού του οργανισμού INDA Foundation στις Συρακούσες, δίνοντας μία διάλεξη σχετική με την ιστορία του χώρου.