Δράσεις – Νοέμβριος 2015

Δράσεις – Νοέμβριος 2015

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΚΙΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «η ΣΚΥΤΑΛΗ»

Δ’κύκλος

Οκτώβριος 2015 έως Μάρτιος 2016

Το εκπαιδευτικό κινητικό πρόγραμμα «Σκυτάλη» ξεκίνησε το ταξίδι του τον Νοέμβριο του 2012 μέσα από τη συνεργασία του Κέντρου Μελέτης του Χορού Ι.Ρ.Ντάνκαν και της χορογράφου Πωλίνας Κρεμαστά (ομάδα χορού creo/καλλιτεχνική ομάδα Ρέον). Αφορμή υπήρξε η ανάγκη για δημιουργία μιας γέφυρας επικοινωνίας της τέχνης του χορού με την κοινότητα.

Το πρόγραμμα “Σκυτάλη” είναι ένα πολυδιάστατο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τον χορό, που έχει σαν στόχο να ενδυναμώσει προσωπικά, καλλιτεχνικά και παιδαγωγικά τους νέους χορευτές και να φέρει τα παιδιά, τα σχολεία και την κοινότητα πιο κοντά στην τέχνη του χορού.

Φέτος συνεχίζει για τέταρτη χρονιά τη συνεργασία της με νέους χορευτές και σχολεία του Βύρωνα και της ευρύτερης περιφέρειας Αττικής, ενώ παράλληλα ξεκινά έναν καινούριο κύκλο που απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς και δημοτικά σχολεία της επαρχίας. Για τη χρονιά 2015-2016 η Σκυτάλη θα ταξιδέψει στη Λέσβο, Νίσυρο, Σίφνο και Σέριφο!

Οι χορογράφοι που πλαισιώνουν το φετινό κύκλο είναι η Αγγελική Στελλάτου και η Κατερίνα Μπέλλα.

 

Πρόγραμμα Residency

Ιωάννα Αγγελοπούλου ΠΑΛΑΜΗ ΜΕ ΠΑΛΑΜΗ

24/10 έως 20/11/2015

Η Ιωάννα Αγγελοπούλου συνεχίζει στο Κέντρο Ντάνκαν τις πρόβες για το έργο της με τίτλο: „Fläche an Handfläche“/“Palm in Palm“/“Παλάμη με Παλάμη”, που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της διπλωματικής της εργασίας για το μεταπτυχιακό πρόγραμμα χορογραφίας του „Palucca Hochschule für Tanz, της Δρέσδης.

Η έμπνευση για τη χορογραφία προήλθε από το βιβλίο «Μαθαίνοντας να ζούμε – Η σοφία των μύθων» του Luc Ferry και συγκεκριμένα από το μύθο του Ουρανού και της Γής. Στο έργο αποτυπώνεται η σχέση των δύο με δυνατές εικόνες και αναφορές στα μαθηματικά και τη γεωμετρία, όπου συσχετίζονται οι έννοιες του χώρου και του χρόνου με αυτές της ελευθερίας και της καταπίεσης.

 

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΧΟΡΟΣ

29/10 έως 22/12/2015

Η χορογράφος Πωλίνα Κρεμαστά (ομάδα creo) συνεχίζει στη διάρκεια του Νοεμβρίου το ερευνητικό της έργο πάνω στη σύζευξη παράδοσης και σύγχρονου χορού. Σε συνεργασία με μουσικούς, ανθρωπολόγους και εθνογράφους αναζητά και διερευνά πηγές έμπνευσης και εκφραστικά εργαλεία μέσα από τον πλούτο του παραδοσιακού υλικού, με στόχο τη σύγχρονη χορογραφική δημιουργία.

 

ΔΡΑΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΩΡΟ – ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

23 -27 Νοεμβρίου 2015,

november (γνωστοί και σαν ‘eekuipoiz’) είναι μια καλλιτεχνική ομάδα που, μέσα από το χορό, το τσίρκο και τη χρήση καθημερινών αντικειμένων, ασχολούνται με καταστασιακές παρεμβάσεις σε δημόσιους χώρους. Οι παρεμβάσεις τους είναι προσβάσιμες και συμμετοχικές ενώ ανοίγουν έναν νέο άμεσο δρόμο θέασης καλλιτεχνικών παρουσιάσεων. Παρεμβάσεις τους έχουν παρουσιαστεί στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

MONOBLOCKS

Κεντρικές Πλατείες της Καισαριανής, του Βύρωνα και του Υμηττού.

Οι november με καθημερινές και άμεσες δράσεις γύρω από την λευκή σύνθεση με καρέκλες (τον λευκό ζωντανό όγκο που συνεχώς μεταλλάσσεται) θα παρέμβουν στιγμιαία στην απλή καθημερινότητα της πόλης.

Ενορχηστρώνοντας αυτό το καλλιτεχνικό συμβάν σαν μια «κατάσταση» όπου συμμετέχει έστω και φαινομενικά αόρατα κάθε περαστικός.

Μετατρέποντας απλές καθημερινές στιγμές της καθημερινότητας σε πιθανά δυνητικά ποιητικές καταστάσεις.

Τα ΜΟΝΟΒLOCKS εγκαινιάζουν μια σειρά συνεργασιών ανάμεσα στον Δήμο Βύρωνα και γειτονικούς ή όμορους Δήμους ( Καισαριανή, Ηλιούπολη, Υμηττός, Ζωγράφου).

Περιγραφή της δράσης:

Το γλυπτό ως δημόσιο συμβάν

Πολλές (100+) λευκές πλαστικές καρέκλες (monoblock) συνθέτονται εικαστικά στον δημόσιο χώρο δημιουργώντας εντυπωσιακά σχήματα και όγκους.

Παράλληλα, 6 ερμηνευτές θα παρεμβαίνουν χρησιμοποιώντας καθημερινές επικοινωνιακές συμβάσεις (ευγενείας) με τους περαστικούς με σκοπό να τους εμπλέξουν έστω και στιγμιαία με το συμβάν. Το γλυπτό θα χρησιμοποιείται σαν δημόσια δικαιολογία για να φωτίσει την καθημερινότητα.

Η δράση έχει διαδημοτικό χαρακτήρα και σε κάθε δήμο θα χρησιμοποιηθεί διαφορετική μέθοδος καταγραφής.

 

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΚΕΝΤΡΩΝ ΧΟΡΟΥ

ΑΘΗΝΑ, 29/11 έως  2/12

Τις πρώτες μέρες του Δεκεμβρίου θα γίνει στην Αθήνα, στο Κέντρο Ντάνκαν, η ετήσια γενική συνέλευση του Δικτύου Ευρωπαϊκών Κέντρων Χορού (EDN).

Tο EDN είναι ένα δίκτυο συνεργασίας και εμπιστοσύνης μεταξύ Ευρωπαϊκών Κέντρων Χορού, που μοιράζονται ένα κοινό όραμα για την ανάπτυξη του χορού χωρίς σύνορα.  Το Κέντρο Xορού Ντάνκαν είναι ιδρυτικό μέλος του Δικτύου και έχει αναλάβει τη διοργάνωση και φιλοξενία της συνάντησης αυτής, που θα πραγματοποιηθεί από τις 30 Νοεμβρίου μέχρι και τις 2 Δεκεμβρίου 2015.

Θα προηγηθεί συνάντηση των μελών του Δικτύου,  ένα διήμερο δημιουργικού διαλόγου με τον τίτλο  BREATHING SPACE(«ΧΩΡΟΣ ΑΝΑΣΑΣ»), και  αντικείμενο τη διαμόρφωση της κατεύθυνσης και της  μελλοντικής πορείας  του Δικτύου.

Στο πλαίσιο αυτής της συνάντησης, θα οργανωθούν δράσεις μέσα από τις οποίες τα μέλη του Δικτύου θα έρθουν σε επαφή με τους Έλληνες δημιουργούς που ζουν και παράγουν στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια (διαδρομές στην πόλη,  δράσεις στο δημόσιο χώρο, εικαστική εγκατάσταση, προβολή video με έργα Ελλήνων χορογράφων, εισηγήσεις πάνω στη σημασία του χορού και τη σύνδεσή του με το κοινωνικό, πολιτικό, εκπαιδευτικό γίγνεσθαι).