110 χρόνια μετά

110 χρόνια μετά

110 χρόνια από τη δημιουργία του «Ναού του Χορού»
της Ισιδώρας και του Ραϋμόνδου Ντάνκαν

28/5-2/6/2013

110 χρόνια από την πρώτη επίσκεψη των Ντάνκαν στην Αθήνα, που ολοκληρώθηκε με την επιλογή της τοποθεσίας, τον σχεδιασμό και το κτίσιμο του ιστορικού «Ναού του Χορού», όπου στεγάζεται το σημερινό Κέντρο Ντάνκαν.

110 χρόνια από την ομιλία που έδωσε η Ισιδώρα στο Βερολίνο, με τίτλο «ο χορός του μέλλοντος», ένα κείμενο μανιφέστο για τον χορό και τον χορευτή.

110xronia_2110 χρόνια μετά, το Κέντρο Μελέτης Χορού Ντάνκαν, με τη σημερινή του ταυτότητα σαν ένα Κέντρο Χορού διεθνούς εμβέλειας, πηγή πληροφόρησης, ανταλλαγής και έμπνευσης για επαγγελματίες του χορού, για παιδιά και νέους καθώς και για μέλη της τοπικής κοινωνίας, αναζητά τα ίχνη του έργου και της φιλοσοφίας των δύο εμπνευστών του, της Ισιδώρας και του Ραϋμόνδου Ντάνκαν και εξετάζει την αντοχή, τον απόηχο και την απήχησή τους σε αντιπαράθεση με έργα από το ρεπερτόριο της Ντάνκαν αλλά και με σύγχρονες χορογραφικές προτάσεις.

Παραστάσεις, διαλέξεις, εικαστικές εγκαταστάσεις, μαθήματα χορού ( σε φοιτητές επαγγελματικών σχολών, σε παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας, ενήλικες, και άτομα τρίτης ηλικίας), προβολές και συζητήσεις πλαισιώνονται από διεθνείς και Έλληνες καλλιτέχνες και θεωρητικούς ( Barbara Kane (Μεγάλη Βρετανία), Francoise Rageau, Johanna Giot (Γαλλία), Minna Haukke ( Φινλανδία), Σάντρα Βούλγαρη, Μαρία Γοργία, Τάσος Καραχάλιος, Πωλίνα Κρεμαστά, Άρτεμις Λαμπίρη, Κωνσταντίνος Μίχος, Γιάννης Νικολαΐδης, Μαρκέλλα Μανωλιάδη, Μέντη Μέγα, Βαγγέλης Τελώνης, Ιωάννα Τζαρτζάνη, Στεριανή Τσιντζιλώνη).

Η συνεργασία του Κέντρου Ντάνκαν με το Κέντρο τεχνών Moussonturm της Φραγκφούρτης και το Ινστιτούτο Goethe καθιστά δυνατή την παρουσία δύο νέων χορογράφων Bill Bultheell (Βέλγιο) και Uri Τurkenich (Σουηδία) που βρίσκονται στη διαδικασία δημιουργίας ενός νέου έργου για την Ισιδώρα Ντάνκαν.

Παρ’ όλο που η διδασκαλία της τεχνικής της Ισιδώρας Ντάνκαν και η παρουσίαση του ρεπερτορίου της δεν είναι κυρίαρχα στοιχεία του προγραμματισμού του Κέντρου Ντάνκαν, οι σκέψεις της για το χορό και οι ανθρωπιστικές διαστάσεις του έργου του αδελφού της Ραϋμόνδου βρίσκονται συνεχώς πίσω από την έμπνευση και τις επιλογές του.

110xronia_3Ο εορταστικός αυτός κύκλος είναι μια ευκαιρία για να προσεγγίσει το ευρύτερο κοινό δύο εμβληματικές φυσιογνωμίες της ιστορίας του σύγχρονου χορού και της τέχνης γενικότερα, την Ισιδώρα και τον Ραϋμόνδο Ντάνκαν, να ανοιχτούν στην επαγγελματική χορευτική κοινότητα νέες οπτικές στο έργο και τη φιλοσοφία των Ντάνκαν και να διαμορφωθεί μια νέα δυναμική στην έρευνα γύρω από ιστορικά πρόσωπα του μοντέρνου χορού, το έργο και την εποχή τους,.

Οι εκδηλώσεις :

Σάββατο 1 Ιουνίου 2013, 7.30μμ

Παρουσίαση 6 μικρών χορογραφικών συνθέσεων εμπνευσμένων από τη σκέψη της Ισιδώρας Ντάνκαν, έτσι όπως αποτυπώνεται στο κείμενό της «Ο χορός του μέλλοντος» .

3 διαλέξεις, που προσεγγίζουν α) τον τρόπο που οι Αθηναίοι της αρχής του 20 αι. αντιμετώπισαν τους Ντάνκαν (Μέντη Μέγα), β) ζητήματα ελληνικότητας και αυθεντικότητας που απορρέουν από το έργο της Ντάνκαν (Δρ. Ιωάννα Τζαρτζάνη) και γ) το αρχαιοελληνικό ιδεώδες ως κυρίαρχη τάση στην αρχή του 20ου αιώνα (Δρ. Στεριανή Τσιντζιλώνη).

Κυριακή 2 Ιουνίου 2013, 7.30 μμ

Απονομή βραβείου χορού (Το Κέντρο Ντάνκαν θεσπίζει τη βράβευση μιας προσωπικότητας του χώρου ως διάκριση για την προσφορά της στην ανάπτυξη του σύγχρονου χορού στην Ελλάδα).

Παρουσίαση/παράσταση από την Barbara Kane και Francoise Rageau τεσσάρων χορογραφιών της Ισιδώρας Ντάνκαν, τριών πρώιμων έργων και ενός από την τελευταία περίοδο, την επαναστατική, που αποδίδουν την εξέλιξη στο ύφος, στη δημιουργία, στη συνειδητότητα.

Chopin Prelude op  no 7 – η πιο πρώιμη γνωστή χορογραφία της Ι.Ντ.110xronia_1

Air Gai Lento – πρώιμο έργο, βασισμένο Ιφιγένεια εν Αυλίδι.

Χρόνια δακρύων και είσοδος

Ιέρεια – πρώιμο έργο βασισμένο στην Ιφιγένεια εν Ταύροις

Αυτοσχεδιασμός από παιδιά και ενήλικες

Scriabin – Crossing – η τελευταία χορογραφία που γνωρίζουμε από την Ι. Ντ

Offering /Προσφορά (δημιουργία της Σάντρας Βούλγαρη πάνω σε μουσική του Μαξ Ρίχτερ από το έργο του Four Seasons of Vivaldi Recomposed

Παρουσίαση/Διάλεξη για τον Ραϋμόνδο Ντάνκαν από τη Γαλλίδα ηθοποιό και ερευνήτρια Johanna Giot.

Δύο χορογραφίες της Σάντρας Βούλγαρη

Διάλεξη της Barbara Kane “Δίνοντας σχήμα στο παρελθόν μας¨. Ο απόηχος της Ισιδώρας Ντάνκαν σήμερα

Παράλληλα θα παρουσιαστεί η video εγκατάσταση της Φιλανδής εικαστικού Minna Haukka ‘On movement’ – ένα πορτραίτο της Barbara Kane σαν ερμηνεύτρια του πνεύματος της εποχής της Duncan που δοκιμάζει τη σημασία και τον ρόλο μιας χορεύτριας σαν την Kane στη σύγχρονη εποχή.

———————————————————-

H Isadora Duncan, μεγαλωμένη μέσα σε μια ιρλανδο-αμερικανική οικογένεια, υπήρξε η ριζοσπαστική πρωτεργάτης του σύγχρονου χορού, δασκάλα και φεμινίστρια, που μας έδωσε έναν εντελώς νέο τρόπο να σκεφτόμαστε τον χορό σαν μέσο έκφρασης. Υπήρξε επίσης η πρώτη πολιτικά ευαίσθητη χορεύτρια της εποχής της.

Πάνω από έναν αιώνα μετά, η χορευτική παράδοση της Ντάνκαν μεταδίδεται από τις χορεύτριες και παιδαγωγούς Barbara Kane και Francoise Rageau. Μαζί ιδρύουν το 1985 την ομάδα Isadora Duncan Dance Group (IDDG London/Paris) για να διατηρήσουν και να κάνουν ευρύτερα γνωστό το έργο της Ιζαντόρας Ντάνκαν και ταυτόχρονα να συνεχίσουν και να εξελίξουν τις καλλιτεχνικές και παιδαγωγικές αρχές της κίνησης και του χορού που εκείνη έθεσε.