Aperson A

«Aperson A»
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΤΑΦΟΥΝΗΣ
ELENA GIANNOTTI
Κέντρο Χορού Ι. & Ρ. Ντάνκαν,
Τετάρτη 29 Απριλίου και Πέμπτη 30 Απριλίου, ώρα 21:00

Συνοδευόμενος από την Έλενα Giannotti, μεγάλη αυτοσχεδιάστρια, ερμηνεύτρια της Rosemary Butcher για δέκα χρόνια , ο Ioannis Μανταφούνης, με πληθωρική παρουσία στις σκηνές της Ευρώπης και της Ασίας, τόσο ως performer όσο και ως χορογράφος, έρχεται στην Ελλάδα να παρουσιάσει το«ApersonA«, στο Κέντρο Χορού Ντάνκαν στις 29 και 30 Απριλίου 2015 και στο Δημοτικό Θέατρο της Πάτρας στις 3 Μαΐου 2015. Δύο άτομα, δύο χορευτές, δύο σώματα… υφαίνουν πολλαπλές σχέσεις, οικειοποιούνται όλα όσα δεν επιτρέπονται και διασκεδάζουν πέρα από το καλό γούστο… Ένα ντουέτο ιδιαίτερης εκφραστικότητας που αποπνέει μια ευδαιμονική αίσθηση ελευθερίας. Τα πρόσωπά τους , οι χειρονομίες τους , η σκηνική τους επικοινωνία και συνενοχή συνθέτουν μια ζωντανή παλέτα , που μας κάνει να περνάμε από μια συναισθηματική απόχρωση στην άλλη.

Το έργο έκανε πρεμιέρα στη Γενεύη το Νοέμβριο του 2014. Ο προηγούμενος σταθμός πριν την Ελλάδα θα είναι στο deSingel (Αμβέρσα, Βέλγιο) στις 24 Απριλίου.

ιδέα: Ioannis Mandafounisapersona61
χορογραφία και ερμηνεία: Ioannis Mandafounis, Elena Giannotti
εξωτερική ματιά: Nina Vallon
σύμβουλος δραματουργίας: Myriam Kridi
κοστούμια: Marion Schmid
σχεδιασμός φωτισμού και τεχνική διεύθυνση: David Kretonic

Παραγωγή: Cie Projet 11
Συμπαραγωγή: Association pour la danse contemporaine ADC – Geneva, Theater Südpol – Luzern, Theatre DeSingel – Antwerp, Prairie – Migros Cultural Percentage
με την υποστήριξη: City of Geneva, City of Vernier, Lottery romande, Nestlé for Art foundation, Swiss Arts Council Pro Helvetia
Accueil studio Cie Neopost Foofwa, studio44/Cie Gilles Jobin, Cie Greffe, ADC

ApersonA / περιοδεία
9 shows, 4 theater, 4 cities, 3 countries
26-30 november 2014, Théâtre ADC (Premiere), Geneva, Switzerland
24 april, deSingel, Festival Bouge B., Antwerp, Belgium
29-30 avril, Duncan Dance Center, Athens, Greece
3 may, Municipal Theater, Patras, Greece

Κέντρο Μελέτης Χορού Ντάνκαν, Χρυσάφης 34 & Δικαιάρχου, 16232 Βύρωνας
Τηλ. για κρατήσεις θέσεων: 210 7621234

Elena:

apersona41«Το ApersonA είναι το σημείο όπου συναντώνται δύο προσωπικές εμπειρίες για τον χορό και το θέατρο.

Έχει φτιαχτεί από γνήσια υλικά, παίζει με το σχηματικό και το άμορφο. Σε μίμηση ή αντανάκλαση, παραδοσιακά στοιχεία αναπτύσσονται αντιστικτικά γύρω από μια μουσική δομή.

Αυτό που προκύπτει είναι ένας χορός που κινείται προς τα εμπρός, ένα ζωτικό ευτράπελο σκότος μέσα στο οποίο τίποτα δεν επαναλαμβάνεται.

Δύο φιγούρες καταδύονται σε μια αφήγηση ενώ αυτή εκτυλίσσεται. Η σχέση τους και η διφορούμενη εμπλοκή τους είναι η ιδέα που γεννάει ένα συγκινητικό αλλά μη συναισθηματικό ταξίδι».

Γιάννης :

apersona7«Το ApersonA είναι μια απόπειρα συνένωσης μιας βαθιάς επιθυμίας συγχώνευσης του συγκινησιακού μας εαυτού με τη δημιουργική διαδικασία ενός έργου. Στην προσπάθεια αυτή, η κίνηση του σώματος λειτουργεί σαν οδηγός που δείχνει σε μας και το σώμα μας τη συγκινησιακή πραγματικότητα που μας περικλείει. Καταστάσεις που δημιουργούν κίνηση, κινήσεις που βιώνονται σαν συναισθήματα και μαζί ο συνδυασμός τους, γίνονται ζωντανοί χαρακτήρες σε ένα περιβάλλον που αναζητά ένα σώμα που μπορεί να θεωρηθεί πως υπάρχει, έναν ρόλο που μπορεί να παιχτεί.

Προχωρώντας με αυτόν τον τρόπο σε μια λεπτή ισορροπία μεταξύ θεατρικών, μουσικών, δραματικών διαστρωματώσεων, το ApersonA αναδύεται μέσα από ένα πολυεπίπεδο σύμπαν και γίνεται ένα έργο τέχνης που, ενόσω εκτίθεται, αναδεικνύει τη σημασία του να παραδίδεσαι σε μια φανταστική στιγμή έντασης».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΤΑΦΟΥΝΗΣ – Βιογραφικό

Γεννημένος στην Αθήνα το 1981, ο Γιάννης Μανταφούνης σπούδασε χορό στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης και στο Conservatoire National Supérieur στο Παρίσι. Προτού εργαστεί ως ανεξάρτητος χορογράφος, ήταν μέλος του μπαλέτου της όπερας του Gothenburg, του Nederlands Dans Theater II και, από το 2005, της ομάδας Forsythe.

Το 2004, μαζί με την Κατερίνα Σκιαδά και τον Αναστάση Γούλιαρη, δημιουργούν την ομάδα Lemurius στο πλαίσιο της οποίας δημιουργούν, παράγουν και παρουσιάζουν αρκετά έργα στην Αθήνα και σε φεστιβάλ όπως το φεστιβάλ Καλαμάτας και το Φεστιβάλ Αθηνών.

Πριν 10 χρόνια, ξεκίνησε μαζί με τον Fabrice Mazliah και την May Zahry την κολλεκτίβα mamaza, δημιουργώντας τα εξής έργα: P.A.D. HUE, Z.E.R.O., Cover Up, PAUSING, The NIKEL project, Asingeline, Eifo Efi, κ.λπ.

Τα έργα αυτά παρουσιάζονται σε θέατρα και φεστιβάλ σε πολλές χώρες της Ευρώπης και της Ασίας.

Ο Γιάννης Μανταφούνης ήταν φιλοξενούμενος καλλιτέχνης μαζί με το trio MAMAZA στο θέατρο deSingel της Αμβέρσας για την περίοδο 2011-2012 και, την επόμενη περίοδο 2012-2013, είχε την υποστήριξη του δικτύου RESO Swiss for dance, του ευρωπαϊκού προγράμματος Modul Dance και του Kultur Stiftung des Bundes, σε residency στο Kunstlerhaus Mousonturm της Φραγκφούρτης στη Γερμανία.

Από το 2013 έχει την υποστήριξη του προγράμματος Prairie από το Pourcent Culturel Migros της Ελβετίας.

Σήμερα ο Γιάννης συνεχίζει τον κύκλο συνεργασιών του με την Elena Giannotti στο έργο ApersonA που δημιούργησαν το 2014, την performative εγκατάσταση «One One One» με την Aoife McAtamney, ένα νέο έργο σε συνεργασία με τον Laurent Chétouane το 2015, και ένα νέο έργο, «A Real Case Of Nothing» με τους Bruce Myers, την Elena Giannotti και τη Roberta Mosca το 2016.

Παράλληλα διδάσκει αυτοσχεδιασμό και χορογραφία από τη σκοπιά μιας αρχαίας φόρμας πολεμικής τέχνης, του “Budo”, και δημιουργεί έργα για σχολές ή ομάδες, όπως: το Junior Ballet της Γενεύης, τη Σχολή Palucca της Δρέσδης, το Hohschule της Φραγκφούρτης, CFC Γενεύης, το P.A.R.T.S. στις Βρυξέλλες, la Manufacture στη Λωζάννη και άλλα…

Elena Giannotti – Βιογραφικό

Η Elena Giannotti είναι χορεύτρια. Σήμερα ζει και εργάζεται στην Ιρλανδία ως ανεξάρτητος καλλιτέχνης. Εργάστηκε με τη χοροθεατρική ομάδα “L’Ensemble”, τις ομάδες Virgilio Sieni, τη χορογράφο Yoshiko Chuma, τη Nicole Peisl για την ομάδα Forsythe, την ομάδα χορού Daghdha και τον Ιρλανδό χορογράφο Fearghus O ‘ Conchúir μεταξύ άλλων. Για περισσότερα από 10 χρόνια υπήρξε η κύρια ερμηνεύτρια της Rosemary Butcher. Ως αυτοσχεδιάστρια έχει χορέψει με καλλιτέχνες όπως ο Julyen Hamilton, η Vera Mantero, η Jennifer Monson, ο Ray Chung, μεταξύ άλλων. Τα τελευταία επτά χρόνια έχει επικεντρωθεί στη χορευτική έρευνα και τον αυτοσχεδιασμό. Το Qi Gong, η κινεζική ιατρική και πρακτικές πολεμικών τεχνών εμπλουτίζουν την έρευνά της. Μέχρι σήμερα τα έργα της έχουν παρουσιαστεί στην Ιρλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Μεξικό, Ιταλία, Νέα Υόρκη, τη Σλοβακία, και Τσεχία.

www.jadecnaren.org

Η Elena Giannotti υποστηρίζεται από: The Arts Council/An Chomhairle Ealaíon, Dance Ireland, Culture Ireland, Centro Artistico Il Grattacielo Italy, Company Blu, CSC Centro per La Scena Contemporanea Bassano del Grappa.