You are currently viewing Living Project/Kipuka – Καλλιτεχνική, Συλλογική δράση στον κήπο του Κέντρου Ντάνκαν

Living Project/Kipuka – Καλλιτεχνική, Συλλογική δράση στον κήπο του Κέντρου Ντάνκαν

Kipuka

 [….Είναι το κομμάτι γης που σώθηκε αφότου η λάβα κύλησε από το βουνό – ένα νησί σχηματισμένο από ό,τι επέζησε έπειτα από μία μικρής έκτασης αποκάλυψη. Πριν κατέβει η λάβα, καψαλίζοντας τα βρύα στην πλαγιά, το κομμάτι αυτό ήταν ασήμαντο, ένα τίποτα μέσα σε μία απέραντη πράσινη μάζα. Μονάχα αντέχοντας κερδίζει την ονομασία του – διασωθέν-….]

 – Στη γη είμαστε πρόσκαιρα υπέροχοι, Ocean Vuong

 Η Ηρώ Αποστολέλλη και η Γιώτα Πεκλάρη συνεργάζονται για πρώτη φορά με αφορμή το πρόγραμμα LIVING PROJECT, διερευνώντας την αλληλεπίδραση της κίνησης με τον προσωπικό και περιβαλλοντολογικό ιστό. Συνδυάζοντας την εμπειρία τους στον σύγχρονο χορό, το Σιάτσου, τη μουσική του σώματος και την προσβασιμότητα, αναπτύσσουν εργαλεία που έχουν ως στόχο την κοινωνική συνεύρεση και οριοθετούν ένα συμπεριληπτικό ηχοτοπίο, σημείο συνάντησης για μια βιωματική, συλλογική εμπειρία.

 Η όραση, η ακοή και η αφή δημιουργούν καταστάσεις που επαναφέρουν την συνείδηση στο σώμα και στο εδώ και τώρα, καλλιεργώντας την φαντασία. Με υλικά το χώμα, το δέρμα, τον κύκλο, τη δόνηση και τον ρυθμό, το έργο τους με τίτλο Kipuka, χρησιμοποιεί μία εξωλεκτική γλώσσα συνύπαρξης και επικοινωνίας που μας επιτρέπει να μοιραστούμε, να αισθανθούμε και να παρατηρήσουμε. Προσκαλώντας μας σε μία κοινοτική γιορτή χορού και μουσικής στον πολυαισθητηριακό κοινοτικό κήπο του Κέντρου Ντάνκαν, οι δύο χορογράφοι, επαναφέρουν την ιδέα της κοινότητας που ζει και επικοινωνεί με ευαισθησία, στο πρότυπο που οραματίστηκαν η Ισιδώρα και ο Ραϋμόνδος Ντάνκαν.

[…The dancer of the future will be one whose body and soul have grown so harmoniously together that the natural language of that soul will have become the movement of the body…]

Isadora Duncan

 Η δράση θα πραγματοποιηθεί με διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα και Ακουστική Περιγραφή και είναι ανοιχτή σε άτομα 15+ με ή χωρίς αισθητηριακές αναπηρίες, με προηγούμενη ή καθόλου εμπειρία στη μουσική και τον χορό.
Για την προετοιμασία της γιορτής θα υλοποιηθούν 4 δίωρα εργαστήρια που περιλαμβάνουν:

  • ενεργοποίηση της αφής μέσα από ήπιες τεχνικές Σιάτσου σε ζευγάρια
  • οδηγημένο κινητικό αυτοσχεδιασμό για το ξεδίπλωμα της κίνησης των μελών του σώματος
  • γνωριμία και ενδυνάμωση της ομάδας μέσα από πρακτικές body music που στηρίζονται αποκλειστικά στην φωνή και την κίνηση του σώματος για την παραγωγή μουσικής.

 Η ομάδα που θα δημιουργηθεί από τις συναντήσεις των εργαστηρίων θα λειτουργήσει υποστηρικτικά για τους/τις καλεσμένους/νες που θα παρευρεθούν μόνο στην ημέρα της γιορτής και για αυτό το λόγο σας προτείνουμε να παρακολουθήσετε και τις 4 συναντήσεις.

Εργαστήρια

Σάββατο 16 & Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 12:00 – 15:00

Παρασκευή 29 & Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 12:00 – 15:00

 Γιορτή στον κήπο

Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2023 , ώρα 17:00 – 20:00

 Η συμμετοχή στα εργαστήρια είναι δωρεάν, για περιορισμένο αριθμό ατόμων.

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στη φόρμα https://forms.gle/8tELE8Rt9V2pjMKJA

 Για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση, παρακαλούμε επικοινωνήστε γράφοντας στο kipukacommunity@gmail.com ή τηλεφωνικά στο 6973329890 [Ηρώ] και 6972999996 [Γιώτα].