Ερευνητικό residency για την πρακτική της δημοκρατίας Δανάη Θεοδωρίδου 17-28 Φλεβάρη 2020Κέντρο Μελέτης Χορού Ι. & Ρ. Ντάνκαν

Ερευνητικό residency για την πρακτική της δημοκρατίας Δανάη Θεοδωρίδου 17-28 Φλεβάρη 2020Κέντρο Μελέτης Χορού Ι. & Ρ. Ντάνκαν

Η σκηνοθέτις και ερευνήτρια του πειραματικού θεάτρου και της περφόρμανς Δανάη Θεοδωρίδου θα πραγματοποιήσει στον χώρο του Ντάνκαν έρευνα σχετικά με την πρακτική της δημοκρατίας. Στόχος της έρευνας είναι η μελέτη της δημοκρατίας, ως έννοια και πρακτική και, στη συνέχεια, η δημιουργία καλλιτεχνικών δομών μέσα από τις οποίες βασικές δημοκρατικές διαδικασίες μπορούν να αποδομηθούν και να επανενεργοποιηθούν.

 

Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα αφορά στη δημιουργία δημόσιων λόγων που θα λαμβάνουν χώρα σε απρόοπτο χρόνο σε διάφορα μέρη όπου μαζεύεται κόσμος. Τη φορά αυτή, όμως, τους λόγους δεν τους εκφωνούν πολιτικοί αλλά απλοί πολίτες που παίρνουν τον λόγο απευθυνόμενοι στους συμπολίτες τους, μοιραζόμενοι εμπειρίες και προβληματισμούς τους σχετικά με τη δημοκρατία σήμερα. Τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την πρακτική της δημοκρατίας και τον τρόπο που ζούμε μαζί; Ερωτήματα όπως πώς αποφασίζουμε, πώς οργανώνονται οι πολλοί, τί θέλουμε να αποφασίζουμε από κοινού κτλ, γίνονται αφορμή για μια σειρά ιστοριών που αφορούν τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την κοινωνική μας συνύπαρξη.  

 

Καθώς οι ψηφιακές μορφές συμμετοχής στα κοινά εντείνονται σήμερα, φτάνοντας άμεσα, γρήγορα και γενικά τους «πολλούς», η έρευνα επιδιώκει την επιστροφή στη μικρο-κλίμακα του «από στόμα σε στόμα», αναζητώντας την πολιτική πράξη στη σωματικότητα, στη συνεύρεση και στο δημόσιο ως «κοινό». Μέσα από μια σειρά αναλογιών μεταξύ πραγματικού και φανταστικού, μονάδας και συνόλου, πολίτη και πολιτικού, στόχος παραμένει η παρατήρηση των αποφάσεων που παίρνουμε από κοινού και του τρόπου που αυτό συμβαίνει.

 

Το residency πραγματοποιείται με χρηματοδότηση από το φλαμανδικό Υπουργείο Πολιτισμού του Βελγίου και με την υποστήριξη του Κέντρου Μελέτης Χορού Ντάνκαν.