Χορός & Εικόνα: ένας διάλογος του σύγχρονου χορού με τις εικαστικές τέχνες 10/11/2021 – 29/01/2022

Το Κέντρο Χορού Ντάνκαν δοκιμάζει ένα νέο πεδίο συνεργασίας, αυτή τη φορά με ένα Μουσείο, το Μουσείο Γουναρόπουλου.
Η έκθεση Χορός & Εικόνα: ένας διάλογος του σύγχρονου χορού με τις εικαστικές τέχνες διερευνά την παρουσία του χορού στο Μουσείο και τους  νέους τρόπους εμπειρίας της τέχνης που αυτή προσφέρει  αλλά και τις νέες περιοχές στις οποίες μπορεί να διεισδύσει ο χορός ψάχνοντας κοινά λεξιλόγια με τις τέχνες της εικόνας.

Εννοιολογική αφετηρία του εγχειρήματος αποτελεί το παράδειγμα της Isadora Duncan (1877-1927), μίας από τις πρωτεργάτριες του σύγχρονου χορού, που ενέπνευσε πολλούς καλλιτέχνες της εποχής της, και που μας έδωσε έναν εντελώς νέο τρόπο να σκεφτόμαστε τον χορό σαν μέσο έκφρασης

Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, φωτογραφίας, σχέδια, video art, αρχιτεκτονικές μελέτες, υλικό από περφόρμανς και videodance επτά σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών (εικαστικών και χορογράφων). Οι καλλιτέχνες διερευνούν στα έργα τους τα όρια της σωματικής κίνησης, του χώρου, του ρυθμού και της εικόνας, και αναπτύσσουν, με μια ποικιλία εκφραστικών μέσων, μία διαλεκτική μεταξύ των εικαστικών τεχνών και της τέχνης του χορού.

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο της έκθεσης που επιμελήθηκε ο ιστορικός τέχνης Μανόλης  Καρτεράκης  είναι αποσπάσματα από κείμενα σημαντικών χορογράφων που τοποθετούνται σε νευραλγικά σημεία της έκθεσης με τρόπο που συνομιλούν, φωτίζουν, διευρύνουν τη θέαση των έργων.

Μια επιμελητική πρόταση της ερευνήτριας και ιστορικού του χορού Στεριανής Τσιντζιλώνη που της ιστορίας του σύγχρονου χορού.

Η έκθεση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Κέντρο Μελέτης Χορού Ισιδώρας & Ραϋμόνδου Ντάνκαν.

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:
Νίκος Γιαβρόπουλος, Σοφία Κονδυλιά, Χρυσάνθη Μπαδέκα,
Στέλιος Μπακλαβάς, Τάσσος Τριανταφύλλου, Χριστίνα Φοίτου,
Αλίκη Χιωτάκη

Διάρκεια έκθεσης: 10 Νοεμβρίου 2021 – 29 Ιανουαρίου 2022
Έναρξη Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2021, με ωράριο λειτουργίας 12.00-20.00

Επιμέλεια έκθεσης: Μανόλης Καρτεράκης, Ιστορικός τέχνης-Επιμελητής, Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου
Συντονισμός: Ζωή Χαραλαμπίδου, Μουσειολόγος,
Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου
Επιλογή-μετάφραση-επιμέλεια κειμένων για τον χορό:
Στεριανή Τσιντζιλώνη, δρ Θεωρίας και Ιστορίας του Χορού-Ερευνήτρια
Σύμβουλος χορού: Πηνελόπη Ηλιάσκου, Kαλλιτεχνική Διευθύντρια Κέντρου Μελέτης Χορού Ι. & Ρ. Ντάνκαν

Η έκθεση πλαισιώνεται από παράλληλες εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας zoom, στον σύνδεσμο https://zoom.us/j/6413477611?pwd=czJBWkpQcjcxdHZyNGhmaTZNSW8rUT09, με παράλληλη προβολή στο facebook.

Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2021, 12:30
Περφόρμανς “Χοροϊχνογραφίες” (μαγνητοσκοπημένη προβολή)
Χριστίνα Φοίτου, Εικαστικός, και Κατερίνα Μπέλλα, Χορεύτρια-Χορογράφος-Δασκάλα Σύγχρονου Χορού και Αυτοσχεδιασμού, Κέντρο Ντάνκαν
Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με τους συντελεστές.