ZOOM IN! Atelier 12 &13 Απριλίου 2019 Duncan Dance Research Centre (Athens)

ZOOM IN! Atelier 12 &13 Απριλίου 2019 Duncan Dance Research Centre (Athens)

Το Κέντρο Μελέτης Χορού Ι. & Ρ. Ντάνκαν και το EDN (Δίκτυο Ευρωπαϊκών Κέντρων Χορού)διοργανώνουν το διήμερο ‘ Atelier ΖΟΟΜ ΙΝ! on Dance and Craft που περιλαμβάνει εργαστήρια, performative installations, συλλογικές και κινητικές  δράσεις, συζητήσεις  και lecture/performances.
Το Κέντρο Χορού Ντάνκαν έχει βαθιά συγγένεια με την έννοια της τεχνικής, καθώς χτίστηκε από την οικογένεια Ντάνκαν το 1903, ως μια ουτοπική οικο-κοινότητα, όπου καλλιτεχνικές και χειρωνακτικές πρακτικές (ύφανση, κεραμικά, σανδαλοποιία, ζωγραφική και ποίηση) βρίσκονταν σε έναν διαρκή διάλογο με την καθημερινή ζωή και την τέχνη του χορού.
Στον ίδιο χώρο, 115 χρόνια μετά,  στήνεται ένα ζωντανό εργαστήριο που θα επαναφέρει  αυτή τη σύνδεση με την ιστορία του κτιρίου μέσα από ένα αποφασιστικό  ‘zoom in στη σχέση μεταξύ των παραστατικών τεχνών και της τεχνικής καθώς και στις κοινωνικές και πολιτικές προεκτάσεις και χροιές που αυτή η σχέση μπορεί να έχει σήμερα.

Η αντιπαράθεση του τεχνίτη με τα πρωταρχικά υλικά και η μεταμόρφωσή τους μέσα από αυτή, η έννοια του ‘craft, αναδύεται εκ νέου τα τελευταία χρόνια και κερδίζει  το ενδιαφέρον της καλλιτεχνικής και της επιστημονικής κοινότητας.
Η ποιότητα της προσήλωσης και της συγκέντρωσης που ενυπάρχει στην εργασία του τεχνίτη, η αντίσταση και το απρόβλεπτο του υλικού, η αίσθηση  διεύρυνσης του χρόνου  που βιώνει ο τεχνουργός , η χειρονομία, ως ελάσσων δράση, ικανή να παράγει πράξεις και πράγματα ενώ παράγει επίσης αλλαγή, η επανάληψη και η επιμονή, συσχετίζονται με την καθημερινή εξάσκηση του χορευτή, του μουσικού,  του καλλιτέχνη.
Τι μπορεί να μας αποκαλύψει η χειρωνακτική εργασία σχετικά με την πρακτική μας;
Μπορεί να φωτίσει νέες πλευρές στον τρόπο που μαθαίνουμε, που εργαζόμαστε, που επικοινωνούμε;
Πώς μπορεί αυτή η συνάντηση τέχνης και τεχνικής να αποτελέσει πυξίδα, ανάχωμα ή πρόκληση στις καλλιτεχνικές, παιδαγωγικές και κοινωνικές μας πρακτικές;
 Μπορεί να μας κάνει να δούμε ή να οργανώσουμε την κοινωνική μας συνύπαρξη κάτω από νέο πρίσμα; 

Το EDN Atelier ZOOM IN! έχει σαν στόχο να φέρει κοντά μια κοινότητα ντόπιων και διεθνών καλλιτεχνών του χορού και άλλων παραστατικών τεχνών, τεχνιτών, παιδαγωγών, για να βιώσουν, να στοχαστούν και να εμπνευστούν ο ένας από τον άλλον.

Το ατελιέ είναι μέρος του διετούς προγράμματος ‘Zoom In!’, που διερευνά την έννοια του craft  και της «μικρο-κλίμακας» σε καλλιτεχνικό, κοινωνικο-πολιτικό και εκπαιδευτικό πλαίσιο.

 

 

 

 

 


Το ‘
Zoom In‘, έχει στόχο να συνθέσει  ένα μωσαϊκό από  ποικίλα,  μικρής κλίμακας έργα, που μπορούν να αλλάξουν τη ματιά μας και να ανοίξουν νέες δυνατότητες θέασης, σκέψης,  πράξης στους ιδιωτικούς και δημόσιους χώρους μας. 

 

Η συμμετοχή στο Atelier είναι δωρεάν αλλά, επειδή ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι περιορισμένος,
οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή το αργότερο έως τις 4 Απριλίου.
Μπορείτε να κρατήσετε θέση συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα  https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdXOScO8mC-McqsjwLpJTD2pa3HJR17ntU9_Qs3Z3jSDcbVdQ/viewform?usp=pp_url

Ή στέλνοντας e- mail στη διεύθυνση:
ddrcathens@gmail.com μαζί με το όνομα, τηλέφωνο, σύντομο cv καθώς και το κίνητρο συμμετοχής σας
στο  Atelier.

                 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ZOOM IN EDN ATELIER ATHENS  
12 – 13
ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2019

 

12 Απριλίου    – 1Η Μέρα

9h-10. 30 h: ΚΙΝΗΤΙΚΟ ΖΕΣΤΑΜΑ πάνω στην τεχνική των 5 στοιχείων των κινεζικών πολεμικών τεχνών, με την Ιωάννα Τουμπακάρη.
ΣΥΝΤΟΜΟ ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΜΑ
10h30-12.30h: PERFORMATIVE INSTALLATIONA Cuatro Patas ‘ με τους  Nyamnyam (Iñaki Alvarez and Ariadna Rodriguez) : η έννοια του τραπεζιού ως  μηχανισμός, συνθήκη και χώρος για δράση. ‘Πριν να φάμε, φτιάχνουμε ένα τραπέζι. Πριν να μιλήσουμε, φτιάχνουμε ένα τραπέζι. Πριν να γιορτάσουμε, φτιάχνουμε ένα τραπέζι. Πριν να χορέψουμε, φτιάχνουμε ένα τραπέζι. Για να γνωριστούμε, φτιάχνουμε ένα τραπέζι’.  
13 -14.30h: ΓΕΥΜΑ με εκπλήξεις

14h45: ΔΙΑΛΕΞΗ  /  ‘ Η ύφανση ως πολιτιστική, πολιτική και καλλιτεχνική πρακτική : Η περίπτωση του χορού’ . Ομιλήτρια: Έφη Κυπριανίδου.

15h30-18h30: ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ /  3 ζευγάρια που αποτελούνται το καθένα από έναν καλλιτέχνη και έναν τεχνίτη παρουσιάζουν την ερευνητική τους διαδρομή.
Από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο του 2019, 6 ζευγάρια  (ένας καλλιτέχνης  -ένας τεχνίτης) πραγματοποίησαν ένα ερευνητικό residency στο πλαίσιο του προγράμματος ZOOM IN!. Κατά τη διάρκεια του διήμερου Atelier ‘ανοίγουν’ τα εργαστήριά τους και μοιράζονται με τους συμμετέχοντες πρακτικές και συμπεράσματα. Ετοιμαστείτε κι εσείς για να πάρετε μέρος !!!

18h30-19h: ΟΜΑΔΙΚΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ  ‘Γύρω από το τραπέζι’  
 

 

 

 

 

12 Απριλίου    Μέρα

9h-10h: ΚΙΝΗΤΙΚΟ ΖΕΣΤΑΜΑ πάνω στην τεχνική των 5 στοιχείων των πολεμικών τεχνών
10
h-13h: ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ / 3 ζευγάρια που αποτελούνται το καθένα από έναν καλλιτέχνη και έναν τεχνίτη παρουσιάζουν την ερευνητική τους διαδρομή.
Από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο του 2019, 6 ζευγάρια  (ένας καλλιτέχνης  -ένας τεχνίτης) πραγματοποίησαν ένα ερευνητικό residency στο πλαίσιο του προγράμματος ZOOM IN!. Κατά τη διάρκεια του διήμερου Atelier ‘ανοίγουν’ τα εργαστήριά τους και μοιράζονται με τους συμμετέχοντες πρακτικές και συμπεράσματα. Ετοιμαστείτε κι εσείς για να πάρετε μέρος !!!

13h: ΓΕΥΜΑ με νέες εκπλήξεις
14h30-15h30: ΔΙΑΛΕΞΗ ΚΑΙ ΣΥΖΗΤΗΣΗ/Παρουσίαση του εκπαιδευτικού και χορογραφικού προγράμματος «Τοπίο μετά τη Βροχή» με μαθητευόμενους ξυλουργούς στο Annecy /Γαλλία . Ομιλητής :  Moise Toure
15.30 – 16.30 LECTURE/PERFORMANCE / “Reflection and craft, theory and practice: zooming in and out”, με τον  Salva Sanchiz
16h30-18h: ΟΜΑΔΙΚΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ  με όλους τους συμμετέχοντες πάνω στα θέματα του Atelier.
Συντονίζει ο  Guy Cools
18h
-18h30: ΚΛΕΙΣΙΜΟ