ZOOM IN! EDN ATELIER ON DANCE & CRAFT ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2019 ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΛΕΤΗΣ ΧΟΡΟΥ ΝΤΑΝΚΑΝ

ZOOM IN! EDN ATELIER ON DANCE & CRAFT ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2019 ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΛΕΤΗΣ ΧΟΡΟΥ ΝΤΑΝΚΑΝ

Ένα διήμερο Atelier, με τίτλο: “ΖΟΟΜ ΙΝ! on Dance and Craft” πραγματοποιήθηκε
την Παρασκευή 12 και το Σάββατο 13 Απριλίου 2019 στο Κέντρο Μελέτης Χορού Ισιδώρας & Ραϋμόνδου Ντάνκαν,  που υποστηρίζει σταθερά τις τελευταίες δύο δεκαετίες τη χορογραφική έρευνα, εκπαίδευση και δημιουργία.
Το Κέντρο Χορού Ντάνκαν συνδέεται ιστορικά με έναν χώρο – κτήριο που δημιουργήθηκε από την οικογένεια Ντάνκαν το 1903, ως μια ουτοπική οικο-κοινότητα, όπου καλλιτεχνικές και χειρωνακτικές πρακτικές (ύφανση, κεραμική, σανδαλοποιία, αγροκαλλιέργεια, ζωγραφική και ποίηση) βρίσκονταν σε έναν διαρκή διάλογο με την καθημερινή ζωή και την τέχνη του χορού.
Στον ίδιο χώρο, 115 χρόνια μετά, παραστατικοί καλλιτέχνες, τεχνίτες, μία κολεκτίβα από τη Βαρκελώνη, καθώς και προσκεκλημένοι διεθνείς καλλιτέχνες, ερευνητές και ακαδημαϊκοί από τον χώρο του χορού, της φιλοσοφίας και των ανθρωπιστικών επιστημών, έστησαν ένα ζωντανό εργαστήριο. Ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα που περιλάμβανε εργαστήρια, performative installations, συλλογικές και κινητικές δράσεις, συζητήσεις και lecture-performances.
Το ατελιέ είναι μέρος του διετούς προγράμματος «Zoom In!» που υλοποιεί το Κέντρο Χορού Ντάνκαν σε συνεργασία με το Δίκτυο Χορού European Dancehouse Network με στόχο τη διερελύνηση της έννοιας του craft και της «μικρο-κλίμακας» σε καλλιτεχνικό, κοινωνικο-πολιτικό και εκπαιδευτικό πλαίσιο.
Το πρόγραμμα έχει ως αφετηρία τη φιλοσοφία και τις πρακτικές του Ραϊμόνδου Ντάνκαν για τη διερεύνηση της σημασίας που μπορεί να έχει η έννοια της τεχνικής (craft) στη σύγχρονη κοινωνία, η οποία χαρακτηρίζεται από την ελαχιστοποίηση των τεχνικών δεξιοτήτων και τη διάκριση μεταξύ τέχνης και τεχνικής.   
Το ατελιέ πρότεινε το zoom in, δηλαδή την επικέντρωση στη σημασία των υλικών, της χειρονομίας και της πράξης σε μικρή κλίμακα, αναδεικνύοντας πόσο σημαντικό είναι να αναγνωρίσουμε τις σχέσεις τέχνης και τεχνικής.
Τα ζωντανά εργαστήρια, οι διαλέξεις, οι  δράσεις και οι συζητήσεις που το πλαισίωσαν, ανέδειξαν το πόσο εξίσου σημαντική, απαραίτητη και συμπληρωματική είναι η έννοια του zoom out που βανάγει το τοπικό στο κοινωνικό, το μερικό στο ολικό και κάνει τις καλλιτεχνικές  τροχιές πιο ποικιλόμορφες, πολύχρωμες και πολυφωνικές.

Στις δράσεις συμμετείχαν οι:

Analogue Campaign

Σύλληψη: Δανάη Θεοδωρίδου

Δημιουργία: Κωνσταντίνα Γεωργέλου, Δανάη Θεοδωρίδου, Ευφροσύνη Πρωτοπαπά

Δραματουργική στήριξη: Μπετίνα Παναγιωτάρα

Working Sessions

Ιωάννα Αγγελοπούλου: Χορογράφος,  performer

Sébastien Seixas: Οργανοποιός

Zωή Βενιζέλου: Ψαθοπλέκτρια

Μάρω Μιχαλακάκου: Εικαστικός

Ανδρονίκη Μαραθάκη: Dancemaker

Γιάννης Ζώης : Κεραμίστας

Βιτόρια Κωτσάλου: Χορογράφος, performer

Click Ngwere: Visual artist

Συμεών Τσακίρης: Ηθοποιός, Ποιητής

Γίγας: Eικαστικός

Άννα Τζάκου: Performer, Σκηνοθέτης

Θεοδώρα Χωραφά: Κεραμίστρια

 

Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Πηνελόπη Ηλιάσκου

Συνεπιμέλεια: Στεριανή Τσιντζιλώνη, Δανάη Θεοδωρίδου

Συντονισμός Διημερίδας: Guy Cools

Lecture Performance: Salva Sanchis

Διάλεξη: Έφη Κυπριανίδου

Performative Installation: NyamNyam (Inaki Alvarez, Ariadna Gonzalez)

Κειμενογράφος: Χρήστος Χρυσόπουλος

 

Γραφιστικός Σχεδιασμός: Αλεξάνδρα Στάη

Documentation: Αλέκος & Χρήστος Μπουρελιάς

Επικοινωνία: Ιωάννα Ιακωβίδη

Διοικητική Υποστήριξη:  Άννυ Χατζηκωνσταντίνου

Διεύθυνση Παραγωγής: Κωνσταντίνος Σακκάς

Συντονισμός Παραγωγής: Μαρία Βασαριώτου

Εκτέλεση Παραγωγής: Μαλβίνα Λωρίδα, Βασίλης Σάλτας

Βοηθός Οργάνωσης Παραγωγής: Δανάη Γιαννακοπούλου

Οργάνωση-Εκτέλεση Παραγωγής:  Delta Pi

 

Η υποστήριξη και η εμπιστοσύνη που έδειξαν στο έργο τόσο οι καλλιτέχνες, οι θεωρητικοί, οι δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς, όπως το Υπουργείο Πολιτισμού, η Περιφέρεια Αττικής, το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, το Flux laboratory, AC/E, η Σχολή Καλών Τεχνών έκαναν εφικτή την πραγματοποίησή του και, κυρίως, τη μελλοντική του πορεία.

Στοιχεία επικοινωνίας:

Κέντρο Μελέτης Χορού Ι. & Ρ. Ντάνκαν

Χρυσάφης 34 & Δικαιάρχου, 162 32 Βύρωνας                                                                                       

τηλ: +30 210 7621234

info@duncandancecenter.org

www.duncandancecenter.org

European Dancehouse Network

Το EDN, μέλος του οποίου είναι το Κέντρο Μελέτης Χορού Ισιδώρας & Ραϋμόνδου Ντάνκαν, είναι ένα από τα μεγαλύτερα Δίκτυα Χορού στην Ευρώπη, ένα δίκτυο συνεργασίας και εμπιστοσύνης μεταξύ Κέντρων Χορού από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.
Χρησιμοποιώντας την εμπειρία και τα δυνατά σημεία του κάθε εταίρου, υλοποιεί ένα ευρύ φάσμα προγραμμάτων και δράσεων με ιδιαίτερη ανταπόκριση στους επαγγελματίες του χορού αλλά και στο ευρύτερο κοινό. Βασικός του στόχος είναι η υποστήριξη της επαγγελματικής ανάπτυξης των καλλιτεχνών του χορού και η προώθηση και παρουσίαση του έργου τους, τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Το Δίκτυο EDN υποστηρίζει το μοντέλο του dancehouse («Κέντρο» ή «Στέγη Χορού») ως βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης των υποδομών και της τέχνης του χορού γενικότερα. Μέσα από αυτή τη δομή αναπτύσσεται ένας συνεχής διάλογος που αφορά θέματα ιστορίας, διαχείρισης και επικοινωνίας του χορού αλλά και με τις αισθητικές, πολιτικές και κοινωνικές πτυχές του.

Το Δίκτυο επιχορηγείται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Πολιτισμού Creative Europe και έχει την έδρα του στις Βρυξέλλες.